Naslov Uvajanje geografskih informacijskih sistemov (GIS) v šole
Avtor Rugelj Jože; Močnik Bojan;
Leto 2004
Ustanova RTV Slovenija
Datum vnosa 01.12.2005
Povzetek

V okviru prenove izvajanja poučevanja v šolah, so v ZDA kot del pouka geografije, v nekaterih gimnazijah klasično frontalno poučevanje dopolnili z raziskovalno-problemsko orientiranim učenjem. Za orodje, ki služi izvajanju novega načina poučevanja, so izbrali GIS tehnologijo.

GIS je sestavljen sistem, ki povezuje prostorske, organizacijsko-sociološke ter tehnološke komponente, v prepleteno soodvisno celoto. Sestavljajo ga štiri glavne tesno povezane komponente: programska oprema, strojna oprema, prostorski podatki in uporabnik, ki poveže niti vseh komponent v funkcionalen sistem. Končni rezultat so nove, z GIS konceptom pridobljene informacije o opazovanem problemu. Pridobitev uvedbe GIS k pouku ni v samem uvajanju nove tehnologije k pouku v šoli, niti nov problemsko orientiran način učenja. Največja pridobitev je vzpodbujanje mladih, ki preko GIS projektov dobijo aktivno vlogo pri seznanjanju z okoljskimi problemi v lokalni okolici, kar pripomore k lažjemu uvidenju globalnih ekoloških, socialnih in drugih problemov.

Ker je GIS kot del pouka geografije v ZDA polno zaživel, se je tudi skupina šol v Evropi odločila izvesti pilotski projekt, ki bi demonstriral koncept GIS in njegovo vlogo kot sestavni del pouka geografije v šoli. Projekt GISAS, ki bo udejanil GIS kot del predmeta geografije, je odobrila evropska komisija za izobraževanje, njegov koordinator pa je oddelek za geografijo helsinške univerze.

Ključne besede

geografski informacijski sistemi (GIS), informacijske tehnologije v izobraževanju, projekt GISAS

Print