Naslov Phishing - oblika spletne prevare
Avtor Bojan Starc
Leto 2009
Mentor doc. dr. Igor Bernik
Datum vnosa 10.08.2010, 23:25
Povzetek

Progresivna evolucija in difuzija informacijske tehnologije je izboljšala življenje mnogim in s tem posledično ponudila nove možnosti posameznikom in gospodarstvu. Na žalost se je razvoj usmerjal tudi na kriminalnem področju, ki se je s klasičnega kriminala usmeril na novo obliko kriminala.

Zadeva je dobila večje dimenzije s pojavom interneta. Omrežje se je izkazalo za zelo ploden kraj za razvoj kriminalne aktivnosti. Odvzem in manipulacija podatkov so del dnevne kronike in niti hujša kriminaliteta ni imuna v času informatizacije. Temeljni elementi nedovoljene informatike so analogni s tradicionalnimi kaznivimi dejanji, medtem ko se razlika kaže v kontekstu, v katerem se računalniški kriminal razlaga. Gre za komplicirano razlago, karakterizirano v hitri tehnični evoluciji in se nadaljuje v neasimilaciji ostalih vrst kriminala. V računalniškem kriminalu so različni le igralci in scene. Njihov namen je izrabiti potencial medmrežja za izvrševanje prepovedanih dejanj z namenom pridobivanja zaupnih podatkov in posledično denarja.

V svetovnem spletu se spremeni kraj kaznivega dejanja, ki se razprostira v neskončnost. Razdalja med žrtvijo in storilcem je neskončna, karakterizirana z brezmejnim območjem, ki presega državne meje. Kriminalci so sposobni izvršiti napad po vsem svetu,v porasti je vedno več sofisticiranih instrumentov, ki so lahko dostopni in na razpolago vsem za izvajanje informacijskega napada. Ena izmed oblik napadov je tudi phishing, ki je svoj razmah pridobil z uvedbo internetnega standarda WEB 2.0, ki je vnesel večpredstavnost v spletne strani. S tem je internet postal še polj interaktiven in privlačen. Snovalci spletnih strani pa so pri tem pozabljali na temelj – to je varnost uporabnika, ki je na internetu kot riba v oceanu.

Ko so se ponudniki spletnih strani in elektronske pošte ter drugih dejavnosti na internetu pričeli ukvarjati z varnostjo, je bila škoda ženarejena. Na odgovor povečane varnosti internetnih storitev so napadalci pričeli izvajati napade na še bolj premetene načine z namenom pridobivanja občutljivih podatkov internetnih uporabnikov in sicer s socialnim inženiringom in pharmingom, vedno na račun neukega uporabnika.

Podrobnosti

Diplomsko delo >>

Leto izida - publikacije2009
Print