Naslov Plačevanje v spletnih trgovinah s poudarkom na plačilnih karticah in PayPal-u
Avtor Natalija Kotnik
Leto 2009
Mentor dr. Samo Bobek
Datum vnosa 22.09.2010, 14:20
Povzetek

Živimo v svetu novosti, inovacij in sprememb. Največje spremembe prihajajo v povezavi s tehniko, računalniki in internetom. Vsa podjetja spreminjajo del, če ne celotno svoje poslovanje v elektronsko obliko in čedalje več vsakodnevnih opravil se opravlja preko elektronskih medijev. Tako je tudi s spletnim nakupovanjem, ki se je v bolj razvitem svetu že dodobra razvilo, pri nas pa šele prihaja v razvito. Ker ima dovolj prednosti nasproti navadnega, klasičnega nakupovanja, bo sčasoma še bolj prisotno v našem življenju, če ne nepogrešljivo. Internet postaja vse bolj pomembno nakupno mesto in kreditna kartica je najbolj uveljavljeno plačilno sredstvo v njem. Najbolj razširjeni sta Visa in Eurocard/Mastercard.

V prvem delu diplomske naloge sem na kratko opisala spletne trgovine. V nadaljevanju pa sem se opredelila na možne načine plačila preko spleta, kot so: Moneta, PayPal, Plačilne kartice. Pri plačilnih karticah sem vzpostavila njihove značilnosti, prednosti in slabosti. Njihov potek pri plačevanju preko spleta, varnost. Naredila sem tudi raziskavo uporabe kartic pri različnih bankah. Na kratko sem predstavila tudi Moneto.

PayPal kot najmanj znano plačilno sredstvo pri naših spletnih trgovcih, mi je delal malo več težav, saj sem morala dosti več iskati sama po internetu in literaturi, ki je pa ni bilo dosti. Opisala sem njegove prednosti in slabosti, postopek pri plačilu, njegovo varnost in raziskala primer podjetja Vitapur.

Najpogostejši razlogi, ki odvračajo ljudi od e-nakupovanja in hkrati uporabe elektronskih plačilnih sistemov so: nevarnost zlorabe kreditne kartice, zloraba osebnih podatkov in nezaupljivost do e-trgovcev. Prednosti e-trgovine za kupca so predvsem prihranek v času, izogibanje gneči in nakup od doma. Lastnosti kvalitetne spletne trgovine so: zagotovilo, da osebe nakupujejo preko varne povezave, preprosto sprehajanje po spletni trgovini in tajnost podatkov kupca.

Večina predstavljenih elektronskih plačilnih sistemov ni nikoli doživela množične, globalne uporabe. Predvsem gre razloge za to iskati v prezapletenosti sistemov, nekompatibilnosti strojne in programske opreme, stroških njihove uporabe in še vedno prisotnem nezaupanju ljudi, da bi kupovali preko svetovnega spleta. Uspešni so le tisti sistemi, ki so našli dovolj dober kompromis med varnostjo in prijaznostjo do uporabnika.

Z razvojem tehnologije narašča zaščita in varnost zasebnosti na internetu. Zelo pomembno je, da kupci v e-trgovinah varujejo svoje podatke in jih ne posredujejo preko nezavarovanih mehanizmov, saj tako sami pripomorejo k zlorabam. V svetu hitrega tehnološkega razvoja bodo preživeli le tisti, ki bodo znali izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja ekonomija.

Podrobnosti

Diplomsko delo >>

Ključne besede

internetna trgovina, plačilne kartice, Moneta, PayPal

Leto izida - publikacije2009
Print