Naslov Prihodnost mesta in regije v globlani informacijski družbi: strukturne spremembe urbanega prostora
Avtor Aleksić Jelena
Leto 2006
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Gantar Pavel
Datum vnosa 13.04.2007
Povzetek

Osrednji cilj in izziv magistrskega dela je opazovanje in tematiziranje družbeno-prostorskih sprememb na eni ter preobrazbe ekonomskih razmer na drugi strani. V ospredju zanimanja so tako procesi ekonomskega prestrukturiranja, informatizacije oziroma razvoj informacijske družbe ter družbeno-prostorske preobrazbe.

V začetku se avtorica ukvarja z vprašanjem prehoda iz moderne v postmoderno družbo, s poudarjenimi razsežnostmi informatizacije. Naslednje poglavje se osredotoča na prostorsko-sociološke razsežnosti globalizacije, avtorica pa nadaljuje z orisom in tematiziranjem globalnih razvojnih trendov, pri čemer se še posebej posveča posameznim fazam urbanega razvoja. V nosilnem poglavju dela avtorica obravnava razmerje med globalnimi mesti in informacijsko ekonomijo.

V sklepnem poglavju avtorica ugotavlja, da globalizacija, razvoj informacijske družbe ter posledično tudi prestrukturiranje ekonomskega sistema ključno prispevajo k transformaciji urbanega prostora. Velika mesta so postala ključno gonilo globalizacije, informacijske tehnologije pa imajo vlogo osrednjega spodbujevalca.

Podrobnosti

Magistrsko delo >> (pdf, 783 KB)

Ključne besede

globalizacija, informacijska družba, urbani razvoj, prostorska sociologija

Print