Naslov Normativni in individualni dejavniki obsebnosti mobilnega telefona
Avtor Križan Sanja
Leto 2005
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Oblak Tanja
Datum vnosa 26.04.2007
Povzetek

Nekateri menijo, da danes živimo v obdobju t.i. globalnih nomadov, ki razne omejitve presegajo s pomočjo mobilnih telefonov. Osnovni namen magistrskega dela je podati nastavke za celovito razumevanje različnih vidikov v odnosu do specifičnega vzorca uporabe mobilnih telefonov oziroma do tega, kar je obsebnost mobilnega telefona. Obsebnost razumemo kot zagotavljanje prenosljivosti mobilnega telefona in dejanskega nošenja mobilnega telefona pri sebi.

Na začetku teoretičnega dela so predstavljeni trije sodobni družbeni pojavi: globalno nomadstvo, virtualne mobilne skupnosti in lokalna getoizacija. Pojavi so relevantni zato, ker so pogojeni z visoko stopnjo obsebnosti mobilnega telefona. Empirični del zajema dve samostojno izvedeni empirični analizi med uporabniki mobilnega telefona. Avtorica je uporabila kvalitativne in kvantitativne raziskovalne metode in sicer skupinske diskusije ter spletno anketiranje. V spletni anketi je sodelovalo več kot 1000 oseb.

Mobilni telefon predstavlja pomembno interakcijsko orodje, ki presega vlogo materialnega artefakta, saj so uporabniki na svoj mobilni telefon navezani, pogosto si brez njega ne znajo predstavljati svojega življenja. Mobilni telefon je tako postal naš prijatelj, sopotnik, »nekdo«.

Podrobnosti

Magistrsko delo >> (pdf, 1 MB)

Ključne besede

mobilni telefon, obsebnost, mobilna telefonija

Print