Naslov Images of electronic democracy: communication technologies and changes in participation and communication processes
Leto 2001
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Splichal Slavko
Datum vnosa 03.01.2005
Povzetek

Znanstveno raziskovanje je svojo pozornost vlogi tehnologije v družbenih procesih namenilo šele ob silovitem razmahu informacijsko-komunikacijskih tehnologij v 20. stoletju. Predmet obravnave v disertaciji so vloge, ki jih igrajo IKT na področju javnega, civilno-družbenega in političnega delovanja. Avtorica raziskovalni problem na kratko izrazi z vprašanjem: v kolikšni meri se je zaradi uporabe novih komunikacijskih tehnologij spremenila narava komunikacije in participacije?

V 2. poglavju avtorica pripravi pregled tipičnih primerov značilnih predstav o elektronski demokraciji in njihovih teoretskih, družbenih ter zgodovinskih korenin. Naslednje poglavje osvetli področje javne sfere in kibernetskega prostora. 4. in 5. poglavje nam dajeta natančnejšo sliko o tem, kaj lahko ljudje počnemo z novimi tehnologijami in kaj lahko tehnologije napravijo iz nas. Predstavljene so torej komunikacijske tehnologije v demokratičnih procesih, ter demokratični potencial računalniško posredovane komunikacije.

Disertacija je pisana v angleščini vendar na koncu dela lahko najdemo slovenski abstrakt in razširjeno različico le-tega. V zaključku med drugim avtorica pravi, da je internet mnogo bolj uporaben in pomemben za izražanje mnenj kot pa za sprejemanje političnih odločitev.

Ključne besede

informacijska družba, informacijska tehnologija, elektronski mediji, množični mediji, sociologija kulture, civilna družba, demokratizacija

Print