Naslov Elektronsko poslovanje javne uprave
Leto 2004
Ustanova RTV Slovenija
Mentor Vehovar Vasja
Datum vnosa 06.06.2005
Povzetek

Diplomsko delo se ukvarja s kriteriji razvitosti e-uprave. Merjenja so bila opravljena predvsem na podlagi dveh kriterijev: odstotek javnih storitev, ki so dostopne preko interneta, in uporaba javnih storitev pri javnosti. Namen je ugotoviti stopnjo dosegljivosti e-uprave in dejansko uporabo teh storitev pri javnosti.

Na začetku diplomskega dela so predstavljeni pojmi, ki so povezani z e-poslovanjem v javni upravi, in sicer; e-poslovanje, e-uprava in javna uprava. Naslednje poglavje pregleduje stanje v Republiki Sloveniji na področju e-uprave, in sicer zakonodajo in nekatere strateške dokumente, ki urejajo področje e-poslovanja v javni upravi RS. Sledi poglavje pregleda trendov na področju e-uprave po svetu, nato pa se naloga osredotoči na primerjavo Slovenije in EU na področju dosegljivosti in dejanske uporabe javnih storitev na področju e-uprave.

Pri pregledu 42-ih e-uprav v Evropi je bila Slovenija na 19. mestu, kar pomeni da smo pod povprečjem. Zaostajanje Slovenije za EU se kaže predvsem v analizi storitev, ki jih nudi e-uprava, saj analiza storitev za Slovenijo kaže kazalec 52%, za EU pa 67%.

Podrobnosti

Diploma >> (PDF, 533 KB)

Print