Naslov Umetnostne institucije na spletnih straneh
Avtor Benko Staša
Leto 2004
Mentor Trček Franc
Datum vnosa 07.06.2005
Povzetek

Namen diplomske naloge je analizirati uporabnost interneta kot novega medija/prostora v umetnostnih ustanovah, katerih poslanstvo je razstavljanje in shranjevanje umetniških del. Koliko in kako muzeji in galerije modernih umetnosti uporabljajo internet pri svoji prezentaciji, promociji, napovedi novih dogodkov kot tudi za novi prostor za umetniška ustvarjanja?

Diplomska naloga se deli na teoretični in praktični del. V prvem, konceptualnoteoretskem delu so opredeljeni pojmi internet, svetovni splet, kibernetska kultura ter konceptualizacija interneta kot novega prostora umetniških praks. Drugi, empirični del zajema primerjalno analizo Moderne galerije v Ljubljani, Umetnostne galerijo v Mariboru, muzeja Guggenheim Bilbao in Nova Pinakoteko na podlagi njihovih spletnih portalov. Hipoteza pravi, da muzeji in galerije uporabljajo internet kot novi prostor informiranja ciljnih publik o svoji dejavnosti, v manjši meri pa izkoriščajo njegove interaktivne možnosti ter možnosti umetniškega ustvarjanja v njem. Avtorica je oblikovala točkovnik s pomočjo katerega je primerjala galerije oziroma umetniške ustanove.

Hipotezo je avtorica ob koncu na splošno potrdila, saj vseh možnosti, ki jih internet kot interaktivni medij ponuja, ne izkoriščajo.

Podrobnosti

Diploma >> (pdf, 870 KB)

Print