Naslov Psihosocialni vidiki zagotavljanja varnosti računalniško podprtega informacijskega sistema
Avtor Bertoncelj Brane
Leto 2000
Vir Cobiss
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Grizold Anton
Datum vnosa 13.06.2005
Povzetek

Z zapletenostjo sodobne družbe postaja problem zagotavljanja varnosti računalniško podprtih informacijskih sistemov vse bolj aktualen. Informacijski sistem ni več zaprt znotraj organizacije ampak se vključuje in sodeluje s tovrstnimi sistemi zunaj organizacije same in celo zunaj državnih meja.

Nalogo sestavlja 9 poglavij. Svojo analizo je avtor zasnoval na spoznanju, da se v razvitih industrijskih državah s proučevanjem varnosti računalniško podprtih informacijskih sistemov ukvarjajo predvsem različna specializirana podjetja, ki pa javno ne pojasnjujejo svojih pristopov in metod zagotavljanja varnosti. V svoji analizi se je usmeril v preučevanje psihosocialnih vidikov zagotavljanja varnosti računalniško podprtega sistema, posebej pa je izpostavil 2 problema: upravljanje s človeškimi viri v informacijskem okolju ter vpliv ljudi na informacijski sistem.

Sklepna ugotovitev avtorja je, da je stopnja varnosti računalniško podprtega informacijskega sistema v največji meri odvisna od stopnje motiviranosti in pripadnosti zaposlenih delavcev organizaciji. Torej, prisotno je samovarovalno ravnanje v korist organizacije in pravočasno izločanje subjektivnih motilnih elementov v delovnih procesih.

Ključne besede

informacijski sistemi, podatki, sodobna družba, tveganje

Print