Naslov Emocije in nove tehnologije
Avtor Nina Živković
Leto 2007
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Šadl Zdenka
Datum vnosa 20.03.2008
Povzetek

Diplomsko delo obravnava vpliv uporabe novih tehnologij, med katere sodijo internet ter mobilni telefoni, na emocionalno in družabno življenje ljudi.

Po uvodnem poglavju avtorica predstavi pomoderno družbo in emocije, v tretjem poglavju pa se posveti svetovnemu spletu, kjer so zajete teorije o učinkih svetovnega spleta na emocionalno in družabno življenje posameznika, življenje v virtualnem svetu, pristnost in emocionalna globina ter značilnosti virtualnih interakcij. Poglavje o mobilni telefoniji zajema uporabnost in priljubljenost mobilnih telefonov, mobilno telefonijo med mladimi, uporabo mobilnega telefona na javnih prostorih ter pojem mobilnega telefona kot afektivne tehnologije. Razmislek o lažnih občutkih in kritičnih pomislekih o učinkih novih tehnologij je glavna tema petega poglavju, ki mu sledi zaključek.

Uporaba novih tehnologij danes v veliki meri kroji posameznikovo usodo in vpliva na njegov stil družabnega in emocionalnega vedenja. Uporaba lahko preko lažjega in bolj sproščenega načina komuniciranja pozitivno spodbuja emocionalno izražanje ter zadovoljevanje emocionalnih potreb, lahko pa pomeni tudi sredstvo emocionalne brezbrižnosti in manipulacije.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 480 KB)

Ključne besede

emocije, tehnologija, internet, mobilni telefon

Print