Naslov Komunikacija med bolniki in zdravniki v informacijski družbi
Avtor Janežič Maja
Leto 2008
Vir

cobiss

Ustanova F-Secure
Mentor Ule Mirjana
Datum vnosa 17.07.2008
Povzetek

Ali se je komunikacija med bolniki in zdravniki v teh, s tehnološkimi spremembami nabitih časih, kaj spremenila? Kaj menijo o tem uporabniki zdravstvenih in računalniških storitev? Odgovore na omenjena vprašanja nam avtorica ponuja v svojem diplomskem delu.

V teoretičnem delu diplomske naloge najprej zasledimo natančnejšo razlago pojmov, kot so komunikacija, empatija, bolezen, zdravje, internet in komunikacija na internetu. Podrobneje je opisan potek komunikacije med zdravnikom in pacientom ter pomen in vpliv le te na zdravje pacienta. V drugem delu sledi predstavitev portala med.over.net in podrobnejše proučevanje nekaterih vsebin njegovega foruma. Empirični del povzema rezultate spletne ankete, ki pokažejo, da anketiranci pogosto obiskujejo spletne strani namenjene zdravju in celo lažje zaupajo zdravniku, ki podaja nasvete preko interneta, kot svojem osebnem zdravniku.

Avtorica meni, da bo razvoj v prihodnosti omogočil večjo stopnjo informiranosti o različnih boleznih, učinkih zdravil, zdravstvenih ustanovah in zdravnikih samih. Pravi pa tudi, da bodo tako zdravniki morda le postali svetovalci in se pričeli ravnati po željah bolnika.

Podrobnosti

Diplomsko delo>> (pdf, 1039 KB)

Ključne besede

e- zdravje, komunikacija, informatizacija, zdravstvo

Leto izida - publikacije2008
Print