Naslov Uporaba modernih tehnologij komuniciranja in iskanja informacij med zdravniki v Sloveniji
Avtor Matej Franc
Leto 2008
Ustanova Fakulteta za farmacijo
Mentor dr. Aleš Mrhar, somentor: dr. Vasja Vehovar
Datum vnosa 07.10.2008, 08:34
Povzetek

S prihodom novih tehnologij in dejavnikov, ki vplivajo na okolje trženja zdravil, se tudi v farmaciji pojavljajo težnje po uporabi novih oblik komuniciranja s strokovno javnostjo. Internet postaja kredibilen vir informacij, ki se ga posamezniki vsakodnevno poslužujejo.

V naši raziskavi nas je zanimalo, kako se na internet odzivajo zdravniki v Sloveniji. Kakšen je njihov odnos do informacij, kako pogosto in na kakšen način iščejo informacije v zvezi z njihovim poklicem. Zanimalo nas je, kako se zdravniki odzivajo na trženjske informacije, ki jih pridobijo preko interneta v primerjavi z informacijami, pridobljenimi preko strokovnih sodelavcev. Kakšno mnenje imajo o obiskih strokovnih sodelavcev in ali si želijo pridobiti informacije, posredovane na sodoben, multimedijski način, dostopne preko interneta.

Vir podatkov za raziskavo so predstavljali odgovori na vprašalnik, na katerega so udeleţenci odgovarjali preko spletnega vmesnika. Vprašalnik smo razvili s pomočjo teoretičnega znanja, ki smo ga pridobili preko študija literature in ob upoštevanju smernic, ki zagotavljajo kakovostno izvedbo trţenjskih raziskav v farmacevtski industriji. V razvoj vprašalnika smo vključili tudi panelno skupino strokovnjakov, ki so s svojim znanjem in poznavanjem problematike pomagali razviti kakovosten vprašalnik. Anketa je potekala aprila 2008 med zdravniki v Sloveniji.

Ugotovili smo, da bi se ob popolnoma razvitem sistemu komuniciranja farmacevtskih družb z zdravniki, ti odzivali enako na informacije dobljene po obeh kanalih komuniciranja, torej preko interneta ali preko strokovnih sodelavcev. Kar tri četrtine zdravnikov je izjavilo, da so časovno preobremenjeni z njihovimi obiski med delovnim časom. Kljub preobremenjenosti pa imajo slovenski zdravniki, glede na rezultate naše raziskave, o strokovnih sodelavcih pozitivno mnenje. Zdravniki so tudi izrazili željo po laţjem dostopu do neodvisnih strokovnih informacij preko interneta.

Podrobnosti

Diplomsko delo>>

Ključne besede

Elektronsko detailiranje, spletna anketa, zdravnik, komuniciranje, farmacija

Print