Naslov Informacijska družba - izzivi in realnost za Slovenijo
Avtor Ganter, Pavel
Leto 2004
Datum vnosa 21.10.2008, 22:44
Povzetek

V izvirnem znanstvenem članku želi avtor proučiti razloge za razvoj javnih vladnih politik informatizacije. Pojem informacijske družbe se je v devetdesetih letih iz razprav o družbenih spremembah, povezanih z razvojem informacijsko-komunikacijskih tehnologij preselil tudi v politični jezik ter jezik običajnega življenja. Informacijska družba se prepogosto prikazuje kot idealna družba, v kateri so vsem dostopne vse tehnologije in udeležba pri znanju.

Politike informatizacije družbe so se na seznamih vladnih politik pojavile v devetdesetih letih. Sprva so bile usmerjene predvsem na pospeševanje razvoja informacijskih in komunikacijskih tehnologij, kasneje pa so se politike bolj osredotočile na pojem informacijske družbe. Smiselno je razlikovati med analitskimi koncepti informacijske družbe in med uporabo pojma informacijske družbe pri oblikovanju javnih politik. Po indikatorjih razvoja informacijske družbe Slovenija sodi med bolj razvite, še posebej na področju uporabe in razvoja mobilne tehnologije, obenem pa za Slovenijo velja, da je relativno pozno vstopila na pot liberalizacije telekomunikacijskega trga. Področje interneta se je začelo razvijati šele z vstopom konkurence in liberalizacije trga, zato je število uporabnikov interneta začelo počasi rasti šele med letoma 1999 in 2001.

Eden temeljnih problemov, ki jih prinaša razvoj informacijske družbe, je vprašanje dostopnosti različnih družbenih skupin do tehnologij, storitev in vsebin. Avtor v zaključku predlaga nekaj poglavitnih usmeritev politizacije informacijske družbe v Sloveniji: povečevanje računalniške pismenosti, izenačevanje pogojev dostopnosti do interneta, zagotavljanje cenejšega in hitrejšega dostopa do interneta, itd.

Podrobnosti

Strokovni članek >> (pdf, 105 KB)

Ključne besede

informacijska družba, politizacija, internet

Print