Naslov Opuščanje brezžičnih spletnih povezav

Francoske univerze in knjižnice kljub ne dokazanim škodljivim vplivom opuščajo brezžične spletne povezave, piše Mladina.

Sodnik drugostopenjskega sodišča v  francoskem Nanterru, kjer je sedež mobilnega operaterja Bouygues Télécom, je  s svojo razsodbo (da mora operater v roku štirih mesecev odstraniti nameščene naprave in parom izplačati po tri tisoč evrov odškodnine) ustvaril presenetljiv precedens, ki ga bodo prihodnja leta verjetno na vsak način skušali ovreči vsi operaterji mobilne telefonije v državi. Člani treh družin, ki živijo v  bližini antene bazne postaje v mestecu Tassin-La demi-Lune, so se pritoževali, da se od kar je operater namestil ojačevalnik signala ne počutijo dobro, da trpijo zaradi nespečnosti in glavobolov, pri družbi Bouygues Télécom pa se za njihove težave sploh niso zmenili.

Že ob sami razglasitvi sodbe ni bilo nobenega dvoma, da se bo operater zoper izrekčeno razsodbo pritožil in se skušal z ugovorom izogniti odstranitvi antene.

Proti ojačevalnikom signala se ne borijo le posamezni zasebni tožniki, pač pa v državi deluje cela vrsta združenj, ki poskušajo dokazati škodljivost dolgotrajne izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju in so pri tem bolj ali manj uspešna. Organizacija Robin des Toits je nacionalno združenje za varnost pred brezžičnimi tehnologijami, dejavno predvsem pri ozaveščanju javnosti o škodljivih vplivih tehnologij kot so GSM, UMTS, Wi-fi, bluetooth, Wimax, pa tudi domače brezžične telefonije, mikrovalovnih pečic in drugih tovrstnih naprav. Med drugim se opirajo na raziskavo, ki jo je na Katoliški univerzi v Louvainu v Belgiji pod mentorstvom priznanega raziskovalca s področja elektromagnetike in mikrovalovanja Andréja Vander Vorsta opravil raziskovalec Dirk Adang. Izsledki raziskave, opravljene na 124 laboratorijskih podganah, so osupljivi, saj je ta dokazala dvakrat večjo umrljivost podgan, ki so bile izpostavljene dolgotrajnemu šibkemu elektromagnetnemu valovanju, kakršnega oddajajo mobilniki. Ker ima podgana zelo podoben genski kapital kot človek, naj o škodljivosti sevanja ne bi bilo več nobenega dvoma, le znanost naj bi se pod pritiski močnih lobijev neznansko sprenevedala.

Združenje Robin des Toits sodeluje tudi pri vse močnejšem pritisku na politiko in videti je, da so pritiski uspešni, saj  francoske knjižnice druga za drugo opuščajo brezžično spletno povezavo, s podobnimi dejanji jim sledijo univerze, prav lahko se zgodi, da mlajši od 14ih let  v Franciji ne bodo mogli več kupiti mobilnega telefona in da bodo uporabo tega prepovedali najprej v porodnišnicah, ambulantah za nosečnice in vrtcih, postopoma pa tudi v drugih javnih prostorih.

Vir: Erznožnik, Jure. Mobilniki in mrtve podgane. Mladina, nov 2008.

Datum 24.11.2008
Print