Naslov Bo nova slovenska vlada bolj digitalna kot prejšnja?

Seznam novih ministrov in ministric nakazuje, da so novi izbranci bolj spletno ozaveščeni kot njihovi predhodniki, vseeno pa bo zanimivo videti, ali bodo na spletu zdržali celoten mandat kot bivši minister Turk ali pa jim bo zmanjkalo časa za tovrstno komunikacijo s širšo množico, piše E-demokracija.

Prvi minister, ki je imel svoj blog,  je bil dr. Žiga Turk, minister brez listnice, ki je v svojem mandatu redno pisal in dopolnjeval novice na svojem blogu. Sledil mu je, sedaj že bivši, minister za zunanje zadeve, dr. Dimitrij Rupel, vendar je po le nekaj mesecih odnehal.

Ostali ministri sedaj že bivše (osme) vlade se s spletno komunikacijo niso pretirano ukvarjali, v parlamentu pa smo spletno komunikacijo (v obliki bloga) lahko zasledili predvsem pri bivši opoziciji oziroma sedanji koaliciji. Od bivših koalicijskih poslancev je bila na spletu prisotna zgolj poslanka Eva Irgl.

Tudi aktualni predsednik države, dr. Danilo Tűrk, je pred izvolitvijo napovedoval tedenske spletne klepetalnice in pisanje predsedniškega bloga, a je po izvolitvi pozabil na to. Na podoben način je tudi novi ameriški predsednik Barack H. Obama preko Facebook komuniciral s širšo množico.

Že večkrat je bilo omenjeno, da so  zadnje parlamentarne volitve za slovenski spletni politični prostor pomenile neko prelomnico, saj se je zelo veliko število političnih kandidatov na tak ali drugačen način izpostavljalo tudi na spletu. Najbolj sta izstopali prisotnost v spletnih omrežjih (predvsem Facebook) in pisanje spletnega dnevnika.

Dodati velja, da ima sicer vsako ministrstvo svoje spletno mesto, vendar so zaradi neustrezne postavitve vsebin in slabega način sprehajanja po navigacijah  vsebine te spletne strani skoraj neuporabne in posledično so tudi zato zelo slabo obiskane. Kako bo med ministri in ministricami nove vlade, pa bomo videli čez čas.

Vir: E-demokracija, november 2008.

Vir: E-demokracija, november 2008.

Datum 16.12.2008
Print