Naslov Ne zamudite priložnosti za izboljšanje varnosti mladih

Deležniki želijo več informacij in evalvacij o identifikacijski kartici, s katero bi se verificirala starost mladostnika (med 12 in 18 letom) na novi elektronski identifikacijski kartici v Nemčiji.

Nemško združenje DsIN in Prostovoljna organizacija FSM želita evalvacijo, ali bi uveljavitev preverjanja identifikacija za mladostnike in funkcionalnost verifikacije starosti z novo elektronsko identifikacijsko kartico, lahko imela pozitivne implikacije na širšo množico mladih v Nemčiji, zadevo pa sta predstavila na nemškem IT summitu, ki se je odvil 20.novembra 2008.

Elektronska identifikacija omogoča uporabo te kartice za e-nakupovanje in e-upravljanje preko spleta. Predlog zakona nemške vlade je spodnjo starostno mejo za uporabo kartice v tovrstne namene določil na 16 let.

Znižanje omenjene meje oziroma alternativna verifikacija starosti samo brez transmisije katerih koli osebnih podatkov lahko na dolgi rok izboljša  varnost mladih in tudi varnost potrošnikov:

  • Mlade lahko obvarujemo pred nadlegovanjem na platformah družbenih skupnostih. Z elektronsko identifikacijo ali alternativnim procesom verifikacije starosti bo ob neavtoriziranoi uporabi teh platform, s strani odraslih, prišlo do kontra reakcije in te nadlegovanja se bo odpravilo učinkovito.

  •  Instalacija pridružitvenih procesov za elektronsko identifikacijo za starše in njihove otroke bo pomagala staršem, da bodo vedeli v katerih skupnostih  so njihovi otroci. Na  tak način se bo digitalna pismenost staršev in otrok izboljšala.

"Otroci in mladi ljudje se počutijo doma kot v digitalnem svetu" pojasnjuje Jutta Croll, glavna direktorica Združenja za digitalno skrb, "mlade bi mogli opremiti z orodji, dosegljivim za povečanje njihove varnosti med uporabo različnih storitev, ki jih internet ponuja. Zato pozdravljamo elektronsko identifikacijsko kartico in upamo, da se bodo zakonodajalci zavedali visokega potenciala za izboljšano varnost mladih".

Zato je Združenje za digitalno skrb, skupaj z DsIN in FSM,izdelalo predlog zakona, ki prikazuje različne primere kako bi se elektronska identifikacija ali proces starostne verifikacije uporabil med mladimi, v starosti 12 do 16 let. Da bi se izognili zamudi priložnosti za izboljšanje varnosti mladih na internetu, so z lansiranjem nove identifikacijske kartice,  deležnike zanima pristop znanstvenih strokovnjakov, da bi  ocenili potencial alternativ, ki jih prinaša elektronska identifikacijska kartica.

Sporočilo za javnost>>

Vir: Stiftung Digitale Chancen, december 2008.

Vir SDC
Datum 15.12.2008
Print