Naslov Elektronska prijava rojstev od sedaj tudi na Ptuju

Porodnišnicam, ki omogočajo elektronsko prijavo ob rojstvu otroka, se bo danes priključila tudi porodnišnica Ptuj.

Eden izmed izstopajočih medresorskih projektov, ki povezuje vir podatkov o rojstvih (porodnišnice) z matičnim registrom in je prinesel pomembno izboljšavo pri vseh udeleženih, je elektronska prijava rojstva otroka. Prijava zajema določitev emša-enotne matične številke občana v centralnem registru prebivalstva, prijavo rojstva v matični register in prijavo prebivališča za novorojenčka v register prebivalstva, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Klasičen način prijave rojstva po pošti je bil jeseni 2007 v treh porodnišnicah, ki so bile izbranke kot sodelujoče za uvajanju projekta (Maribor, Novo mesto in Postojna), posodobljen in že poteka po elektronski verziji načina prijave.

V začetku letošnjega leta sta elektronsko prijavo rojstva začeli tudi porodnišnici Kranj in Brežice, novembra porodnišnica Slovenj Gradec, danes pa se bo v elektronsko prijavo rojstva vključila tudi porodnišnica Ptuj, kot sedma porodnišnica.

Pri projektu sodelujejo Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvo za javno upravo in Inštitut za varovanje zdravja.

Vir: RTV SLO, 8.12.2008.

Datum 09.12.2008
Print