Naslov Prost dostop analgetikov preko interneta

Strokovnjaki Univerze v Edinburghu opozarjajo na nevarnost obsežne ponudbe analgetikov preko interneta, odkrili so kar 35 spletnih strani, ki le te ponujajo brez recepta, piše BBC News.

S pomočjo spletnega iskalnika Google ali Yahoo, lahko uporabniki v Veliki Britaniji odstopajo do približno 100 različnih ponudnikov zdravil. Skoraj polovica kupljenih zdravil preko spleta je bilo analgetikov, v 76% primerov pa so spletni nakupovalci lahko dobili zdravilo brez recepta. Šest spletnih virov je zahtevalo recept, vendar ga je lahko oseba poslala preko elektronske pošte ali faxa, kar olajša različne poneverbe recepta.

Nevarna zdravila, prosto ponujana na spletu, so večinoma opioidi, steroidi in protivnetna zdravila, ki imajo lahko hude učinke v premieru kontradikcije z drugimi zdravili oz. ob določenih bolezenski stanjih osebe. V treh spletnih lekarnah so prav tako ponujali Co-proxamola, zdravilo, ki je bilo v Združenih državah Amerike, zaradi nevarnosti prevelikega odmerjanja, umaknjeno s tržišča. Zdravila, ki se ne bi smela jemati brez nasveta in spremljanja zdravnika, so bila prosto dostopna vsem, le z nekaj kliki z miško. 

Prodaja zdravil brez recepta je prepovedana z zakonom, vendar noben zakon ne prepoveduje nakupa zdravila brez potrebnega recepta preko spleta. Spletne lekarne lahko ponudijo enostaven dostop in izbiro zdravil, po drugi strani pa prinašajo tudi večje tveganje. Na spletu obstaja namreč nešteto dobaviteljev, ki brez strokovne izobrazbe in usposobljenosti, prodajajo zdravila. V mnogih primerih gre za ponarejena, prepovedana ali neodobrena nova zdravila.

Vir: BBC News, 5. 12. 2008

Datum 19.12.2008
Print