Naslov Digg: zbirališče spletnih povezav

Mnogi izmed vas verjetno že poznate digg - gre za zbiralnik naslovov različnih vsebin, ki jih najdemo na spletu.

Na njem najdemo na tisoče različnih spletnih vsebin, ki so razdeljene na različne sklope. Ti pokrivajo praktično vse teme, ki se jih lahko domislimo: tehnologija, svet in posel, znanost, igre, življenjski slog, zabava, šport ter zanimivosti. Digg obstaja od decembra 2004 in je kmalu postal ena izmed najbolj priljubljenih strani na spletu. Letos je stran obiskalo že prek 236 milijonov obiskovalcev.

Sistem deluje po preprostem načinu: uporabniki objavljajo povezave do povednih in zanimivih spletnih člankov, slik in videoposnetkov, ki so razporejeni po kategorijah, obenem pa imajo možnost o njih glasovati. Digg tako deluje prav na podlagi ocen oziroma predlogov njegovih uporabnikov. Ti med brskanjem po spletu lahko predlagajo zanimiv članek.

V zadnjih letih se digg še dodatno razvija, saj dodaja nove funkcije, v skladu z razvojem spleta. Med drugim je tako postal tudi družabni prostor, ki je prevzel nekaj funkcij nekaterih družbenih mrež. O priljubljenosti in pomembnosti strani priča tudi podatek, da velika obiskanost digga občasno vodi do učinka, ki so ga poimenovali "digg efekt" - promet največkrat izkopanih strani poveča tako, da ciljana spletna stran obiska ne zmore več prebaviti.

Vir: Gedrih,Maša. Sam svoj urednik. Dnevnikov objektiv, 25.10.2008.

Datum 23.12.2008
Print