Naslov Najbolj obiskane družbene mreže 2008

ComScore je objavil seznam najbolj priljubljenih družbenih mrež za leto 2008, poleg pa so štete tudi spletne strani, ki omogočajo izdelavo blogov. Statistike so zelo zanimive, saj veljajo za celoten splet.

Na prvem mestu po številu različnih uporabnikov je platforma, ki omogoča izdelavo blogo - Blogger. V času trajanja raziskave (novembra 2008) je to spletno mesto obiskalo 222 milijonov različnih uporabnikov po vsem svetu. To je 44 % več kot leto poprej. Na drugem mestu je Facebook, ki ga je novembra obiskalo 200 milijonov različnih obiskovalcev s celega sveta. To je kar 116 % več kot v enakem obdobju lani. Zanimivo je, da Facebook število svojih uporabnikov ocenjuje na 140 milijonov. MySpace je ohranil število svojih obiskovalcev, ki jih je okoli 126 milijonov, ocenjuje comScore. Prvim trem sledi še ena platforma, ki se (po večini) uporablja za bloganje - Wordpress. Spletne strani te organizacije mesečno obišče 114 milijonov uporabnikov (68 % rast glede na lansko leto). Spletne strani Windows live so zabeležile 22 % manj obiskovalcev. V novembru jih je obiskalo 87 milijonov različnih obiskovalcev.

Glavna ugotovitev raziskave je, da Facebook močno povečuje število svojih uporabnikov. Z gotovostjo lahko rečemo, da se njegova priljubljenost širi tudi na račun ostalih družbenih mrež, predvsem MySpace, katerega število uporabnikov že nekaj let stagnira. V nadaljevanju si lahko ogledate še ostale priljubljene strani.

 

Vir: Schonfeld, Eric. Top social media sites of 2008. TechCrunch, 31.12.2008.

Datum 05.01.2009
Print