Naslov Pravilna uporaba interneta lahko koristi vsem političnim opcijam

Britanski politiki, ki so navdušeni nad Obamovo spletno kampanjo, opažajo, da je odkritost ključnega pomena, in da se je ne more odigrati, piše The Guardian.

Obama je v svoji kampanji s pridom izkoriščal svetovni splet, na e-poštni seznam se je tako prijavilo 13 milijonov ljudi, 3,5 milijonov ljudi je doniralo sredstva kampanji, na YouTubu je skupna količina ogledanih videoposnetkov presegla desetine milijonov, itd. V kampanji se niso toliko osredotočili na same spletne strani, uporabljali so predvsem e-pošto za ustvarjanje nekakšnega dialoga. Seveda pa je potrebno na nove medije in njihovo uporabo pogledati nekoliko širše, uporablja se jih namreč lahko vseskozi, ne samo v času kampanj in pred volitvami. Prav to naj bi bila naslednja faza novega predsednika ZDA. Spletna stran Change.com je uporabnike spodbujala k izražanju mnenj pri določeih vprašanjih, k dodajanju komentarjev in vprašanj, na katere je odgovarjal Obamin štab. Eno od vprašanj, ki se pogosto zastavlja je, kdo bo dobil spletni politični boj: levica ali desnica. Resnica je, da lahko vsaka izmed strani zmaga v tem boju, saj splet kot tak ne favorizira nobene politične opcije.

Vsakdo lahko s pridom uporabi splet in tako zmaga na določenih volitvah oziroma glasovanju, naučiti se mora le, da je ključ odprtost, ki je ni mogoče zaigrati.

Vir: Reznik, Seth. The secret of digital politics. The Guardian, 22.1.2009

Datum 12.02.2009
Print