Naslov Britanci proti piratom in za večjo razširjenost širokopasovnega dostopa

Britanski internetni uporabniki, ki nelegalno prenašajo zaščiten material, kot so glasbene in filmske datoteke, se bodo lahko znašli v pregonu, piše The Guardian.

Na vladne predloge bodo lahko ponudniki storitev vohunili za uporabniki storitev. Britanski minister za komunikacije je izjavil, da bodo leta 2012 vsa gospodinjstva imela širokopasovni dostop, bodisi prek mobilnih naprav ali telefonske linije. Digitalna ekonomija naj bi bila glavna gonilna sila gospodarstva, v prihodnosti pa bo to še veliko bolj jasno izraženo. Predlagana je bila tudi ustanovitev agencije za pravice, ki bi se borila proti piratom, izdelovala pa bi tudi digitalno zaščito ustreznega materiala. Le 10 % mladih Britancev naj bi se balo groženj vlade, ki grozi s pregonom spletnih piratstva. Agencija se bo sama odločila, kakšna mora biti stopnja nelegalne aktivnosti, preden se lahko uporabnika spleta lahko začne preganjati. Seveda se oblasti zavedajo, da piratstva ne bodo mogle izkoreniniti, vendar pa želijo piratstvo vsaj omejiti.

Nekateri vladne ukrepe že kritizirajo, kritike pa je prejela tudi napoved, da bodo imela vsa gospodinjstva širokopasovni dostop s hitrostjo 2Mb/s, saj je povprečna hitrost v Veliki Britaniji že sedaj 3,6 Mb/s.

Vir: Sweney, Mark; Wray, Richard. Britains digital future unveiled: broadband for all and a crackdown on internet pirates. The Guardian, 30.1.2009

Datum 18.02.2009
Print