Naslov SI CERT:Zaščita računalniških sistemov in omrežij

Koraki pri zaščiti računalnika

1. Namestite protipožarno pregrado (firewall)

Protipožarna pregrada (angl. firewall) prepreči dostop do storitev vašega računalnika, ki niso namenjene javni uporabi. Windows XP takšno pregrado že vsebuje, morate jo le aktivirati (glej navodila na straneh Microsoft Slovenija). Za ostale verzije Windows operacijskega sistema pa je na voljo nekaj programov, ki so brezplačni za osebno uporabno:

* ZoneAlarm Personal Firewall

* Outpost Firewall

* Sunbelt Kerio Personal Firewall

2. Posodobite svoj operacijski sistem

Od takrat, ko ste namestili operacijski sistem na računalnik (oziroma od nakupa računalnika ali operacijskega sistema) je bilo odkrito veliko število varnostnih ranljivosti, za katere je proizvajalec medtem že izdal popravke. Z namestitvijo teh (tj. s posodobitvijo operacijskega sistema) zakrpate varnostne luknje in občutno zmanjšate možnost zlorabe. Za Microsoft Windows pojdite na Windows Update. Po možnosti aktivirajte avtomatsko nadgrajevanje (Automatic Updates, na voljo za Windows 2000/XP).

Nekateri od popravkov so dokaj obsežni in njihov prenos po omrežju lahko traja nekaj ur, če uporabljate klicno povezavo preko telefonskega omrežja. V tem primeru pokličite Microsoft Slovenija in se pozanimajte o brezplačnem CD-ju s popravki.

 

3. Namestite protivirusni program

Nato namestite protivirusni program, ki omogoča samodejno in redno osveževanje seznama virusov iz interneta. Oglejte si seznam proizvajalcev protivirusnih programov.

 

4. Preverite, ali so se na vaš računalnik naselili paraziti

Preverite, ali se na vaš računalnik niso naselili parazitni programi. Programa, ki omogočata odstranjevanje parazitnih komponent sta Ad-Aware in Spybot Search & Destroy .

 

Vir: SI CERT.

Datum 09.03.2009
Print