Naslov Anglija za nadzorovanje pogovorov prek socialnih omrežij

Angleško notranje ministrstvo pripravlja načrt, ki bi podatke o pogovorih prek socialnih omrežij, kot sta Facebook in Myspace, ter aplikacije Skype shranjeval v skupno bazo za obdobje do enega leta, poroča The Guardian.

 

Po besedah notranjega ministrstva so represivni ukrepi namenjeni predvsem boju proti terorizmu, zagovorniki pravic zasebnosti pa so ogorčeni, saj naj bi tovrstni ukrepi vodili k nadzorovanju komuniciranja celotne populacije. Vlado naj bi sicer zanimali le avtor, čas in kraj sporočila, a bi v pomembnih primerih policija lahko nadzorovala tudi vsebino.

 

Organizacija Joseph Rowntree Reform Trust v svojem poročilu ugotavlja, da je četrtina največjih angleških podatkovnih baz v javnem sektorju v nasprotju z evropskimi zakoni o varovanju in pravicah zasebnosti. Menijo, da bi bilo določenim projektom, kot je državna baza DNK, potrebno napovedati rdečo luč.

 

Notranje ministrstvo zatrjuje, da vlada nima nikakršnih načrtov za shranjevanje vsebine sporočil v skupni podatkovni bazi. Ob hitrem tehnološkem razvoju je potrebno spremeniti pristop do zbiranja podatkov, da so organi pregona lahko učinkoviti pri spopadanju s terorizmom in zbiranju dokazov, pojasnjuje ministrstvo.

 

 

Vir: The Guardian, 25.3.2009.

 

Vir slike: thetrojantimes.com

Datum 07.04.2009
Print