Naslov V Franciji vsakodnevno brezplačno prenesejo med 400.000 in 500.000 filmov s spleta

Francoska vlada namerava prepričati svoje državljane, da je brezplačno prenašanje kulturnih vsebin nekaj slabega, piše Mladina.

 

Francoski filmski ustvarjalci se že nekaj let pritožujejo nad možnostjo brezplačnega prenosa filmov s spleta, ker so prepričani, da jih bo to zagotovo uničilo, saj je pred tem že uničilo glasbeno industrijo. Tudi številke kažejo, da je ta zadnjih pet let pretrpela upad prodaje za polovico, celo tretjina zaposlenih v glasbeni produkciji naj bi v tem času zato izgubila službo.

 

Francoska kulturna ministrica Christine Albanel si že skoraj dve leti prizadeva takšnemu piratstvu stopiti na prste s predlogom zakona za ustanovitev HADOPI (urad za difuzijo/razširjanje avtorskih del in varstvo pravic na spletu), ki bi nadzorovala te vsebine in njihove "prenašalce" in tako ustrezno ukrepala proti piratom.

 

Uporabnik bi sprva dobil opozorilo po elektronski pošti, nato opozorilo s priporočeno pošto na dom, potem pa bi sledila prekinitev naročniškega razmerja od enega meseca do enega leta.

Po nekaterih podatkih naj bi po vsej Franciji vsak dan brezplačno prenesli med 400.000 in 500.000 filmov. Ministrica je mnenja, da bi HADOPI moral vsak dan poslati okoli 10.000 elektronskih in 3000 pisnih sporočil, za katera bi letno porabil do 3 milijone eurov svojega proračuna, kar predstavlja skoraj polovico.

 

Vir: Erznožnik, Jure. Konec brezplačnega prenosa filmov? Mladina, 13.3.2009.

Datum 10.04.2009
Print