Naslov Anglijo zanimajo učinki novih tehnologij na zdravstvo

V preteklih letih je na podlagi uporabe interneta in pojava novih tehnologij opaziti porast spletne prodaje zdravil, zasebnih DNK preiskav in slikanj, piše BBC. Nuffieldski svet za bioetiko opozarja, da bi tovrstne prakse lahko ogrozile zdravje pacientov ali povzročile nepotrebno zaskrbljenost.

V Veliki Britaniji zdravila prek spleta kupuje približno 2 milijona ljudi. Ker internet dopušča tudi nenadzorovane prodaje, določeni zdravniki opozarjajo na potencialno škodljive učinke tovrstnih zdravil. Raziskava med splošnimi zdravniki je pokazala, da je vsak četrti že zdravil paciente za neugodne reakcije na zdravila, ki so bila kupljena prek spleta. Medtem ko splet pacientom ponuja tudi diagnostične informacije, pa splošni zdravniki izpostavljajo, da so tovrstne storitve sprožile val nepotrebne zaskrbljenosti o boleznih.

Zasebna podjetja posameznike spodbujajo, da bi s pomočjo resonančnega in CT slikanja preverili za zgodnimi znaki tumorjev in srčnih obolenj. Po drugi strani pa so se na tem področju pojavili primeri zavajajočih rezultatov in nepotrebne izpostavljenosti sevanju. Tudi zasebne genetske raziskave bi lahko pokazale zavajajoče rezultate, saj določena podjetja ponujajo postopke, ki jih britanska nacionalno zdravstvena dejavnost (NHS) razume za nepreverjene.

Nove tehnologije sicer ponujajo nove priložnosti na področju zdravstva, vendar pa je potrebno postaviti določena vprašanja o tveganjih, kvaliteti informacij, enakosti dostopa in vplivu na državni zdravstveni sistem, so še mnenja pri Nuffieldu.

Vir: BBC, 20.4.2009.

Vir slike: http://www.today.ucla.edu/

Datum 30.04.2009
Print