Naslov Vse več spletnih pisarniških paketov

V zadnjem obdobju so se razširile spletne aplikacije, ki skušajo konkurirati najbolj znanim pisarniškim paketom, piše Monitor.

Verjetno najbolj poznan je Googlov pisarniški paket, ki je brezplačno na voljo vsem registriranim uporabnikom. Le-ta omogoča delo z dokumenti, preglednicami, prosojnicami, vprašalniki in koledarji ter ponuja večino najbolj uporabnih osnovnih funkcij pisarniških orodij. Paket podpira uvoz dokumentov v MS Office ali OpenDocument formatu, žal pa se neredko zgodi, da uvoženi dokumenti ne izgledajo povsem tako, kot bi si želeli.

Pisarniški paket Zoho je bolj osredotočen na poslovne uporabnike in ima dobro dovršen uporabniški vmesnik, uvažanje dokumentov, ki prav tako podpira oba razširjena formata, pa se zdi pred konkurenco. Registrirani uporabniki lahko brezplačno urejajo dokumente, preglednice, prosojnice in koledarje, na voljo pa so tudi druge storitve, kot sta e-pošta in sistem wiki. Proti plačilu ponujajo tudi orodja na področjih, kot je projektno vodenje.

Servis ThinkFree ponuja orodja, ki temeljijo na Javi in jih lahko poganjamo bodisi na strežniku bodisi lokalno. Slednji način uporabe je po 30 dneh na voljo le proti plačilu, uporaba spletnega servisa pa je zaenkrat še brezplačna. Uporabniku je omogočeno delo z dokumenti, preglednicami in prosojnicami, uvažanje dokumentov pa podpira le formate MS Office. Posebnost je še možnost sinhronizacije krajevnih datotek s spletnim arhivom.

Na spletu obstajajo še nekateri drugi pisarniški paketi, ki pa za običajnega uporabnika niso tako uporabni. Po mnenju nekaterih naj bi uporaba spletnih aplikacij predstavljala prihodnost, saj tovrstna praksa omogoča delo že na strojno razmeroma nezmogljivem terminalu, poleg tega pa se uporabniku ni potrebno ukvarjati s potencialno izgubo podatkov ali varnostjo sistema.

Vir: Urevc, Janez. Z brskalnikom do pisarne. Monitor, maj 2009

Vir slike: Online Business Design

Datum 25.05.2009
Print