Naslov Z umetno inteligenco do učinkovitejšega odkrivanja goljufij

Namen orodij za odkrivanje goljufij na področju zavarovalništva s pomočjo umetne inteligence ni zamenjati škodnega analitika, ampak mu z informacijsko podporo pomagati do hitrejše in kakovostnejše odločitve, piše Moj Mikro. Nadzor nad umetno inteligenco je namreč še vedno nujen, saj so podatki, na osnovi katerih deluje, nepopolni in zgolj abstrakcija realnega sveta.

Zavarovalnice morajo za razreševanje problemov, ki kažejo sume goljufije, vložiti razmeroma veliko časa in denarja. Za večjo učinkovitost procesov preiskovanja, procesov razreševanja in pravdnih ter sodnih postopkov si lahko pomagajo z zato namenjenimi programskimi moduli. Poslovni procesi v zavarovalnicah in podobnih velikih organizacijah so dandanes že informatizirani. Ustvarjajo se ogromne, razmeroma dobro izpopolnjene in strukturirane baze podatkov, ki jih lahko analiziramo. Umetna inteligenca se uporablja predvsem pri analizi trendov in iskanju korelacij med dogodki.

Slovensko podjetje Optilab se je specializiralo za odkrivanje goljufij na področju zavarovalništva, ker so ustanovitelji ocenili, da na domačem trgu ne obstajajo podobne rešitve, ki poleg odkrivanja pomagajo tudi pri razreševanju sumljivih primerov.

Vir: Varga, Miran. Ko prevaranta odkrije računalnik. Moj Mikro, maj 2009

Vir slike: Settle It Now

Datum 05.06.2009
Print