Naslov Bing: novi Microsoftov iskalnik

Microsoft se z Bingom skuša prebiti na trg iskalnikov, piše The Guardian. Storitev je že večkrat spremenila svoje ime – predhodno je bila znana kot MSN Search, Windows Live Search in Live Search. Pri Microsoftu trdijo, da obstoječi iskalniki posameznikom pomagajo pri iskanju informacij, vendar pa naj jim ne bi omogočali najdene informacije tudi uporabiti.

Bing želi nove uporabnike privabiti s funkcijami kot je vodeno iskanje, ki rezultate razdeli v kategorije in na ta način skuša uporabniku čim hitreje posredovati uporabne podatke. Ker so v storitev  integrirane še druge tehnologije, so novice in zemljevidi vključeni neposredno v iskanje. Vključene so tudi povezave do storitve Cashback, kar uporabnikom omogoča popuste pri kupovanju izdelkov prek iskalnika.

Pri napadu na konkurenco si je Microsoft skušal pomagati s prijemi, ki vključujejo znatna vlaganja v nove tehnologije in trženje proizvodov na način, ki naj bi uporabnike prepričeval, naj se izogibajo konkurence, poleg tega pa so pod svoje okrilje zvabili skupino bivšega izvršilnega osebja podjetja Yahoo.

Analize kažejo, da Google trenutno obvladuje 81 % globalnega trga, Yahoo 9,6 %, Microsoft pa 3 %. Določeni opazovalci menijo, da Microsoftova prizadevanja za krepitev svoje pozicije na trgu iskalnikov ne bodo uspešna, če se podjetje ne bo oddaljilo od sistema iskanja, ki ga je v vlogi pionirja razvil Google. Nekateri strokovnjaki menijo, da Microsoft v končni fazi utegne kupiti konkurenčni iskalnik Yahoo, kar je predhodno že poskušal storiti, a pri tem ni bil uspešen.

Vir: Johnson, Bobbie. Microsoft gets into search – with a Bing. Guardian.co.uk, 28.5.2009

Vir slike: Marc: My Words

Datum 05.06.2009
Print