Naslov Nove goljufije na Facebooku in Twitterju

Preveč radovedni in neprevidni uporabniki so spet postali žrtve goljufij, ki so se pojavile na Facebooku in Twitterju, piše ZDNet. Cilj teh prevar je podoben kot v preteklosti – pridobiti vpisne podatke uporabnika in na njegov računalnik namestiti aplikacijo z zlonamerno kodo.

V nedavni goljufiji na Facebooku so prevaranti uporabnikom razposlali sporočila z naslovom »Hello« in le-te pozvali, naj obiščejo enega izmed določenih spletnih naslovov s končnico .at, ki vsebujejo ponaredek Facebooka. Sporna spletna mesta so skušala širiti zlonamerno kodo, poleg tega pa so bili ukradeni tudi uporabnikovi vpisni podatki, če se je le-ta prijavil v lažni Facebook. Sporna stran je spremenila njegovo geslo in enako sporočilo »Hello« razposlala vsem njegovim prijateljem. Na podoben način so prevaranti skušali ukaniti tudi uporabnike Twitterja, saj so uporabnikom posredovali sporočila, naj obiščejo ponaredek tega socialnega omrežja.

Pri Facebooku pravijo, da nedavni napadi niso bili široko razširjeni in da je bil prizadet le zelo majhen delež uporabnikov. Zaradi izboljšav pri sistemu nadzora lahko tovrstne goljufije zaznajo in blokirajo veliko hitreje kot prej, vseeno pa je v tem procesu neizogibno prizadetih več tisoč posameznikov.

Vir: Mills, Elinor. Facebook, Twitter hit by fresh phishing scams. ZDNet.co.uk, 22.5.2009

Vir slik: Online Marketing Perfomance, Physorg

Vir ZD Net
Datum 15.06.2009
Print