Naslov eGuide: orodje za pomoč pri spoznavanju pravic

Evropska komisija je pripravila spletno orodje eYouGuide, ki naj bi potrošnikom pomagal pri spoznavanju pravic, ki jih imajo v razmerju s ponudnikom širokopasovnega interneta, pri spletnem nakupovanju, prenašanju glasbe z interneta, varstvu osebnih podatkov na internetu, obravnava pa tudi spletna mesta za socialno mreženje.

V osnovi gre za vodnik, ki je nastal kot odgovor na rezultate raziskave, po kateri ima kar 39 odstotkov uporabnikov resne pomisleke glede internetne varnosti, 42 odstotkov pa se jih na spletu ne upa izvajati finančnih transakcij. Pomenljivo je, da se jih le dobra desetina med sprehajanjem po spletnih straneh in e-poslovanju počuti varnih. Evropska komisija bi z eYouGuidom rada tudi pospešila e-trgovanje med državami, saj ima le 7 odstotkov uporabnikov izkušnje z nakupom v tuji spletni trgovini, pa čeprav je večini znano, da je določene izdelke na ta način moč kupiti ceneje.

Ker želimo, da svoje pravice poznate tudi vi in jih preberete v domačem, slovenskem jeziku, navajamo nekaj najbolj osnovnih, ki načeloma niso zelo različne od tistih v realnem svetu. Potrošnik ima namreč tudi v internetu pravico:

  •  do jasne informacije o cenah in pogojih pred potrditvijo nakupa;
  • da se odločijo, ali in kako naj se njihovi osebni podatki obdelujejo;
  • do dobave v 30 dneh po nakupu;
  • do časa za razmislek, v katerem si lahko premislijo in traja najmanj 7 delovnih dni po nakupu;
  • do najmanj dveh let garancije za kupljene proizvode;
  • do varstva pred sleparji ter nepoštenimi pogodbenimi pogoji in poslovnimi praksami.

Vir: ZPS, 22.5.2009.

Vir ZPS
Datum 29.06.2009
Print