Naslov ZDA beležijo upad oglaševanja zdravil

ZDA dovoljuje oglaševanje zdravil na recept, zato na tem področju DTC (Direct-To-Consumer) oglaševanje igra pomembno vlogo. Poleg strokovni javnosti in zdravnikom se zdravila na recept neposredno oglašujejo tudi porabnikom. eMarketer je zapisal, da se izdatki za DTC oglaševanje zdravil zmanjšujejo, saj so leta 2008 znašali 4,7 bilijona ameriških dolarjev, leta 2007 pa 5,2 bilijona dolarjev.

Ocene za leto 2009 kažejo, da bo upad tovrstnih izdatkov v primerjavi z letom 2008 za 10 % izrazitejši. Leta 2008 je 28 % tržnikov na področju farmacije izrazilo mnenje, da bodo zmanjšali sredstva, namenjena DTC oglaševanju, letos pa se je ta delež povečal na 58 %. Več kot polovica tržnikov meni, da se je učinkovitost tovrstnega oglaševanja zdravil v primerjavi z letom 2008 zmanjšala.

Ker bo za DTC oglaševanje zdravil letos namenjenih manj sredstev, bodo tržniki ta izziv skušali rešiti z večjo stopnjo eksperimentiranja, ocenjujejo analitiki. Pričakujemo lahko večjo prisotnost uporabe prijemov kot so kartice zvestobe, razni popusti in kuponi, saj naj bi bili le-ti stroškovno ugodnejši in dokazano učinkoviti. Velika večina farmacevtskih tržnikov bo tudi povečala investicije na področjih razvoja spletnih mest ter iskanja po ključnih besedah.

 

Vir: eMarketer, 3.6.2009

Vir slike: Brandweek

Datum 02.07.2009
Print