Naslov Odprto kodo uporablja presenetljivo število podjetij

Med podjetji z več kot 50 zaposlenimi jih 9 % uporablja odprtokodne rešitve v zalednih sistemih, 7 % pa pri upravljanju odnosov s strankami, je v raziskavi ugotovil IDC.

Na trgu programske opreme za podjetja imajo največji dobavitelji okrog 10 % tržni delež, zato se deleži, s katerimi se ponaša odprta koda, zdijo presenetljivo veliki. Potrebno je opozoriti, da uporaba odprtokodnih rešitev lahko pomeni le nišo, ali pa rabo le-te na nivoju celotnega oddelka. Hkrati se pričakuje, da se velika večina podjetij, ki uporabljajo odprtokodne aplikacije, pri svojem poslovanju poleg slednjih vzporedno poslužuje tudi plačljivih rešitev.

Odprta koda se je na področju načrtovanja virov podjetja in upravljanja odnosov s strankami kljub omenjenim zadržkom razširila do te mere, da jo bodo igralci na trgu le stežka spregledali. IDC meni, da bodo komercialne in odprotkodne rešitve v končni fazi tekmovale v tem, katera lahko porabniku za določeno ceno ponudi največ.

Glavni motiv za uporabo odprtokodnih rešitev v podjetjih je sestavljen iz nižjih celotnih stroškov, ki so povezani z uporabo programske opreme, svoj delež pa prispeva tudi odsotnost plačljive licence. Poglavitni razlog za izogibanje odprti kodi je povezan s kvaliteto tako same programske opreme kot tehnične pomoči.

Vir: Idc.com, 19.6.2009

Vir slike: Wikipedia

Vir IDC
Datum 07.07.2009
Print