Naslov 33 % trgovcev priporoča uporabo nelegalne programske opreme

Organizacija BSA je predstavila rezultate spomladanskega izvajanja programa skrivnih nakupov v 138 slovenskih trgovinah. Rezultati tokratnega ugotavljanja pristnosti programske opreme različnih ponudnikov pri podjetjih po vsej Sloveniji kažejo, da se odstotek tistih trgovcev, ki so ponujali namestitev nelegalne programske opreme, od prejšnjega izvajanja programa skrivnih nakupov ni spremenil. Skrivne kupce je k namestitvi nelegalne programske opreme tokrat napeljevalo 33 % obiskanih prodajalcev.

Izmed teh, ki so napeljevali k namestitvi nelegalne opreme, jih je polovica predlagala pomoč prijateljev pri namestitvi nelegalne programske opreme ali svetovala, naj si kupci nelegalno programsko opremo poiščejo na spletu. Skoraj tretjina prodajalcev, ki so napeljevali k namestitvi nelegalne programske opreme, je ponudila namestitev nelicenčnih programov v trgovini, 17 % izmed teh, ki so napeljevali k nelegalni namestitvi, pa je hotelo ponujeno namestitev nelegalne programske opreme tudi zaračunati.

Namen programa skrivnih nakupov, ki temelji na osebnem obisku skrivnih kupcev, je zaščititi in ozaveščati tako prodajalce kot kupce. Ti morajo biti ob nakupu pozorni predvsem na to, da se programska oprema nahaja v originalni embalaži in da je opremljena s certifikatom o avtentičnosti ali drugimi dokazi o legalnosti, prodajalec pa mora kupcu ob nakupu na računu tudi jasno navesti predmet nakupa ter priložiti vso potrebno dokumentacijo. Skrivne kupce je za namen raziskave usposobila organizacija BSA.

Vir: BSA, 12.7.2009.

Vir BSA
Datum 13.07.2009
Print