Naslov Spletno nakupovanje okolju bolj prijazno?

V anketi je 35 % ameriških porabnikov izrazilo prepričanje, da ima spletno nakupovanje na okolje boljši učinek od tradicionalnega nakupovanja, piše eMarketer. Skoraj dve tretjini teh 35 % pa bi bili pripravljeni večji del svojih nakupov opraviti na spletu in s tem prispevati k bolj zelenemu življenjskemu stilu.

V skladu s tem prepričanjem so se na spletu pojavile zelene trgovine, ki porabnikom pomagajo pri iskanju okolju prijaznih izdelkov. Izkušeni porabniki si z internetom pomagajo pri preverjanju trditev o zelenih lastnostih artiklov, pri raznih okoljevarstvenih pobudah pa imajo socialna omrežja pomembno vlogo.

Tudi proizvajalci ne zanemarjajo povečanega povpraševanja na področju zelenih proizvodov, saj se je število tovrstnih novih proizvodov v letu 2008 v primerjavi z letom prej več kot podvojilo.

Tretnutno stanje v gospodarstvu po presenečenju nekaterih ni vplivalo na odločenost porabnikov za nakup zelenih proizvodov, saj je v anketi tako menilo skoraj 45 % posameznikov. Dobra tretjina porabnikov bi se danes v primerjavi s preteklostjo bolj verjetno odločila za nakup okolju prijaznih izdelkov, manj verjetno pa bi jih to storilo le 8 %.

Vir: eMarketer.com, 16.6.2009

Vir slike: Toshiba

Datum 15.07.2009
Print