Naslov Ovire pri merjenju spletnega občinstva

Večina medijev na spletu objavlja veliko brezplačnih vsebin, ki se financirajo iz oglasnega prostora, pri tem pa ima za zakupovalce oglaševalskega prostora in oglaševalske agencije merjenje obiskanosti pomembno vlogo, piše Moj mikro.

Za spletno oglaševanje so vsako leto namenjene milijardne vsote, zato oglaševalci redno preučujejo spletno občinstvo, saj jim to pomaga pri odločitvah, kje oglaševati. Pri tem jih zanimajo podatki kot so število in trajanje obiskov, demografija ter povezanost med oglasi in dejanji porabnikov po ogledu le-teh.

Med največje težave merjenja spletnega občinstva štejemo večkratno štetje posameznikov, ki dostopajo iz različnih računalnikov ali redno brišejo piškotke in mehanični pristop do štetja obiskovalcev.

Podjetja kot sta ComScore in Nielsen skušajo nezanesljivost merjenja obiskovalcev rešiti s panelnim pristopom, ki ga založniki in oglaševalci v tradicionalnih medijih uporabljajo že več kot 70 let. Nielsen tako spremlja brskanje skoraj 30 tisoč vzorčnih porabnikov, kar pa ni brez pomanjkljivosti, saj tovrstno nadziranje posameznikov na njihovih delovnih mestih pogosto ni dobrodošlo.

Problematična je tudi velikost vzorca, saj je lahko število obiskovalcev manjših strani močno podcenjeno. Tudi v splošnem so pri težavah z merjenjem najbolj prizadete predvsem majhne in nišno usmerjene strani. Te sicer nimajo veliko ogledov, a bi bile zaradi svoje specifičnosti lahko zanimive za oglaševalce iz istega področja.

Določena podjetja skušajo do problematike pristopiti z novimi prijemi. Quantcast ponuja storitve na osnovi referenčnih vzorcev, ki temeljijo na podatkih zunanjih ponudnikov kot so analitske hiše, ponudniki orodnih vrstic in ponudniki dostopa. Večja natančnost podatkov omogoča, da se rezultati priredijo v skladu z informacijami o pajkih, botih in ljudeh, ki po spletu brskajo prek različnih računalnikov.

Quantcast ima sicer namen ponuditi tudi bolj natančno demografijo obiskovalcev, vendar pa je glavna ovira to, da natančno kontinuirano opredeljevanje spletnega občinstva zahteva namestitev Quantcastove kode na spletne strani založnika.

Pri Googlu s storitvijo AdPlanner razmišljajo podobno, njihova ovira pa je po razsežnosti primerljiva s Quantcastovo, saj si snovalci kampanj na področju spletnega oglaševanja najbrž ne bi želeli monopolista. Če bi AdPlanner postal splošno sprejet, bi Google v okviru te storitve ponujal tudi AdWords, verjetno pa se ne bi branil tudi navezave s servisoma AdSense in DoubleClick.

Vir: Klajnščak, Boštjan. Začetek našega štetja … oglasov. Moj mikro, junij 2009

Vir slike: Star Telegram

Datum 21.07.2009
Print