Naslov Edubuntu: operacijski sistem za otroke in mladostnike

Edubuntu je različica distribucije Ubuntu Linux, ki je prilagojena za izobraževanje, piše Monitor. Ker je sestavljena iz velikega števila programov, ni poslovenjena v celoti. Primerna je tako za najmlajše kot za odraščajočo mladino.

Najmlajši se učijo predvsem dela z miško in tipkovnico, malo starejšim pa Edubuntu pomaga pri učenju branja. Otroci se lahko naučijo kako pogledati na uro, izdelati risanko, odigrati partijo šaha in podobno.

Edubuntu vsebuje tudi programe, ki so namenjeni šoloobveznim otrokom in zajemajo področja, kot so matematika, kemija, jezikoslovje, geografija in programiranje. Zahtevnost uporabe se med programi zalo razlikuje, zato lahko med njimi najdemo tudi takšnega, ki se ga ne bi branil niti študent.

V operacijski sistem so vključena tudi nepogrešljiva orodja, kot so pisarniški paket OpenOffice, spletni brskalnik Firefox, e-poštni odjemalec Evolution in program za neposredno sporočanje Pidgin.

Monitor še ugotavlja, da Edubuntu vsekakor ni brez napak ali hroščev, zato se je za delovanje določenega programa ali funkcije včasih potrebno dodatno potruditi.

Vir: Šavc, Boris. Otroški OS. Monitor, julij-avgust 2009

Vir slik: Edubuntu

Datum 29.07.2009
Print