Naslov Inovacije na področju iskalnikov

V preteklih mesecih so se pojavili iskalniki, ki vključujejo semantično analizo, strukturiran prikaz zadetkov in specializacijo za posamezna področja iskanja, piše Monitor. Te novosti nakazujejo številne spremembe, ki bodo na področju iskalnikov prisotne tudi v prihodnosti.

Wolfram Alpha na večino vprašanj odgovori na podlagi analize svoje podatkovne baze. Blesti predvsem na področju matematike in drugih naravnih ved ter zna izračunati tudi bolj zahtevne enačbe, kot so integrali. Prikaz rezultatov se prilagaja iskanemu izrazu, v primerjavi z drugimi iskalniki pa Alpha uporablja veliko grafičnih prikazov, kot so grafi in zemljevidi.

Dobljene rezultate lahko shranimo v datoteko PDF. Poleg odgovora v obliki podatkov so kot dopolnilo na voljo povezave na relevantne spletne strani. Kljub novostim pa Alpha ni čudežni iskalnik, saj obstaja kar nekaj vprašanj, na katere bi klasični iskalniki ponudili boljše odgovore.

Rezultati iskanja orodja Google Squared temeljijo na kombinaciji podatkovne baze in spletnih strani, kar je podobno kot pri Aplhi. Zadetki so prikazani v vrsticah tabele, stolpci pa vsebujejo podatke o lastnostih posameznega zadetka. Squared na podlagi zbirke znanja sam predlaga, katere atribute vključiti v stolpce, lahko pa jih določimo tudi sami.

Rezultate iskanja lahko izvozimo v datoteko CSV ali pa jih kot povezavo posredujemo drugim. Squared je zaenkrat še eksperimentalno orodje in deluje na zelo omejeni zbirki znanja, kar se kaže v pomanjkljivem naboru rezultatov.

Microsoft je kot obsežno prenovo servisa Live Search lansiral iskalnik Bing, ki je kmalu po otvoritvi prehitel Yahoo in postal številka dve na svetu. Iskalniku zaradi napredne logike za pomoč pri iskanju relevantnih rezultatov tudi odločitveno orodje. Ta pomoč je zaenkrat na voljo le za nekaj področij, kot je nakupovanje.

Uporabno je tudi orodje Quick Tabs, ki nam pomaga priti do najbolj relevantnih podatkov o iskanem izrazu. Mnenja o Bingu so deljena, saj so novosti po eni strani dobrodošle, po drugi strani pa iskalnik le postavijo na enakovredno raven konkurenčnim storitvam.

Vir: Djurdjič, Vladimir. Novi val spletnih iskalnikov. Monitor, julij-avgust 2009

Vir slik: Google, Microsoft, Wolfram, Arabian Affiliate

Datum 30.07.2009
Print