Naslov Varnostna opozorila o neveljavnih certifikatih niso učinkovita

Navadno nas opozarjajo na probleme ali napake varnostnih certifikatov določene spletne strani. Glede na poročilo raziskovalcev iz Carnegie Mellon University večina uporabnikov spleta opozorila preprosto ignorira in nadaljuje svoj obisk na spletni strani.

S pomočjo laboratorijskega eksperimenta so ugotovili, da se med 55 in 100 odstotki udeležencev preprosto ni zmenilo za varnostna opozorila, odstotek pa je nihal glede na uporabo določenega brskalnika, saj različni brskalniki uporabljajo različen jezik za opozarjanje uporabnikov. To vsekakor niso dobre novice. Opozorila se pogosto pokažejo zaradi tehničnih problemov na spletni strani, lahko pa tudi oznanjajo, da bo spletni surfer v primeru nadaljevanja preusmerjen na ponarejeno spletno stran, ki služi goljufijam in sleparstvu. URL naslovi zavarovanih spletnih strani se začnejo s »https«.

Po besedah strokovnjakov moramo biti posebej pozorni na bančne spletne strani. Če na njih naletimo na sporočilo, da je varnostni certifikat neveljaven, je to zelo slab znak, ki lahko pomeni, da se je nepridiprav vrinil med nas in spletno stran, ki smo jo obiskali, z namenom kraje pomembnih informacij. 

Vir: Goodgearguide

Datum 11.08.2009
Print