Naslov Politično motivirani spletni napadi

Twitter, Facebook, LiveJournal, Xbox Live ter nekatere Googlove storitve so prizadeli novi spletni napadi tipa DDOS, piše The Guardian.

Če so se ti napadi sprva zdeli naključni, se je kasneje izkazalo drugače, saj je bil njihova tarča gruzijski bloger, ki je odkrit kritik lanskoletnega konflikta med Gruzijo in Rusijo na območju Južne Osetije.

Politično motivirani spletni napadi so se pojavljali že v preteklosti. Določena spletna mesta so bila tarče hekerjev z obeh strani konflikta med Izraelom in Palestino. Spopadi so pogosti tudi med indijskimi in pakistanskimi hekerji, nekateri pa so Severno Korejo obsodili za nedavne napade na računalnike v Južni Koreji in ZDA.

Pri tovrstnih napadih lahko nevede sodelujejo tudi povprečni uporabniki, saj se hekerji zanašajo na ranljivost tipičnih računalnikov. Na le-te skušajo skrivaj namestiti zlonamerno kodo ter jih povezati v omrežja t.i. brezglavih računalnikov. Ti računalniki delujejo povsem običajno, vse dokler napadalec omenjene kode ne aktivira.

Vir: Anderson, Kevin. Twitter and Facebook attacks: why your computer might have been involved. Guardian.co.uk, 7.8.2009

Vir slike: RARTV

Datum 12.08.2009
Print