Naslov Facebook napadajo nepridipravi

Facebook je prejšnji teden naznanil, da mu je uspelo onesposobiti šest sleparskih aplikacij, ki so njegovim uporabnikom kradle vpisne podatke in jih obenem zasipavale z nezaželeno pošto.

Po besedah strokovnjaka iz Trend Micra, Rika Fergusona, se je v roku nekaj ur pojavilo še več aplikacij, kar pet. Prepoznati jih je bilo moč po imenih "Friends", "Friends Gifts", "Matching", "Pok" in "Your Photos". 

Tudi te so onesposobili, Facebook pa si bo še naprej prizadeval, da bodo vse aplikacije na njihovi platformi delovale v skladu z njihovo politiko. Ferguson pravi, da so nove sleparske aplikacije izvedene v enakem formatu kot prejšnje, a uporabljajo drugačne programske ikone, malenkost kredibilnejša opozorila našim prijateljem in se odlikujejo s ponarejenimi opozorili lastnikom profilov, ki naj bi potencialne žrtve prepričale v nadaljnje namestitve dodatnih aplikacij, kar bi seveda prevarantom povečalo oglaševalski dobiček.

Pred odstranitvijo nadležnih aplikacij so žrtve prejemale opozorila, da je nekdo komentiral oz. se odzval na njihov prispevek. Opozorila so vsebovala povezave do prevarantskih spletnih strani, ki so od Facebookovih uporabnikov zahtevale takojšnje posredovanje kočljivih informacij in jih nagovarjale k namestitvi sleparskih aplikacij. V primeru namestitve slednjih so bili ogroženi tudi prijatelji prevaranega uporabnika, saj so le-ti začeli prejemati nezaželena sporočila.

Vir: Cnet News

Vir slike: Facebook

Datum 27.08.2009
Print