Naslov 100 najbolj umazanih strani poletja

Nortonov Safe Web je razkrinkal 100 najbolj okuženih spletnih stran, piše Varnost na spletu.

Pri Symantecu so si tako zadali pomembno nalogo in identificirali najbolj umazane spletne strani letošnjega poletja 2009. Lestvico sestavlja 100 spletnih strani, na katerih so s pomočjo Nortonove storitve za ocenjevanje le-teh - Norton Safe Web, zaznali največ nevarnosti, ki pretijo uporabnikom spleta. 

Ni presenečenje, če povemo, da kar 48 odstotkov umazanih spletnih strani predstavljajo ravno tako "umazane" strani, za katere je seveda značilna vsebina, namenjena polnoletnim osebam. Kakorkoli že, preostanek lestvice je bolj raznovrstne narave, saj vsebuje strani, ki so posvečene lovljenju divjadi, gostinstvu, umetnostnemu drsanju, pravniškim storitvam in trgovini z elektroniko. Zlonamerno programje je najpogosteje zastopana nevarnost na seznamu, sledita ji varnostno tveganje in varnostne luknje v brskalnikih. Že samo obisk posamezne strani s seznama, brez, da bi z nje kaj prenašali ali kliknili na kaj posebnega, vaš računalnik neposredno postavlja v nevarnost in kar je najpomembneje, v nevarnosti so tudi vaša identiteta ter osebni in finančni podatki, ki se lahko prehitro znajdejo v rokah kiberkriminalcev.

Kaj naredi te spletne strani tako umazane? Za začetek povprečno število nevarnosti na zlonamerni strani, ki sicer po ocenah Norton Safe Web znaša 23, na seznamu stotih najbolj umazanih pa neverjetnih 18.000 na stran. Še več, na kar 40 izmed stotih najbolj umazanih strani na vas preti več kot 20.000 nevarnosti. 75 odstotkov spletnih strani s seznama škodljivo programsko opremo vsebuje že več kot šest mesecev.

Seznam storih najbolj zmazanih strani se nahaja na povezavi.

Vir: Symantec, 19.7.2009.

Vir slike: Symantec

Datum 11.09.2009
Print