Naslov Potrošniki niso pripravljeni plačevati za novice?

Raziskava izvajalcev PaidContent:UK ter Harris Interactive je pokazala, da bi bilo le 5 % vprašanih pripravljenih plačati za vsebine na njihovi najbolj priljubljeni novičarski strani, piše Website Magazine.

Rezultati kažejo, da bi bile starejše osebe manj pripravljene sprejeti plačljivi model. Za novice bi plačalo 13 % posameznikov od 16 do 24 let, 6 % oseb od 25 do 24 let in le 1 % posameznikov med 35. in 44. letom starosti.

Predlog Ruperta Murdocha o zaračunavanju spletnih novic predvideva, da bi najboljši ponudniki hkrati uvedli plačljivi model, kar bi ustvarilo dodaten pritisk na uporabnike.

Pri Harris Interactive glede na ugotovitve niso prepričani o smiselnosti uvedbe tovrstnega pristopa v konkurenčnem okolju, saj bi posamezniki raje posegali po brezplačnih alternativah, vse dokler bi le-te obstajale.

Pri razpravi med plačljivimi in brezplačnimi novicami ne gre zanemariti ponudnikov, ki ponujajo vsebine obeh vrst. Ta model se je v primeru Wall Street Journala zelo obnesel, kar pa lahko pripišemo dejstvu, da večina njihovih vsebin za poslovno sfero predstavlja veliko vrednost.

Vir: Phillips, Mike. Consumers Say "No" to Paid News Content. Websitemagazine.com, 23.9.2009

Vir slike: Monsantoblog.com

Datum 30.09.2009
Print