Naslov Google skuša osvojiti literarni svet

Google je v okviru projekta Google Books skeniral že približno 10 milijonov knjig iz številnih ameriških knjižnic v 40 jezikih, tudi v slovenščini, piše Delo. Namen podjetja je sicer digitalizirati vse knjige, a so se nekateri pisatelji in založniki, predvsem evropski, Googlu postavili po robu.

Google se je z ameriškimi avtorji in založniki že dogovoril o preslikavi vseh knjig, če temu ne nasprotuje imetnik avtorskih pravic. V ZDA so se pritožili Microsoft, Yahoo in Amazon ter številni posamezni avtorji, saj Googlov monopol nad knjigami pomeni tudi monopol nad cenami. Primer je pod drobnogled vzelo tudi ameriško pravosodno ministrstvo, saj le-to meni, da je dogovor med Googlom in združenjem ameriških avtorjev iz pravnega vidika sporen.

Evropska unija ima sicer projekt Europeana, ki je podoben Googlovemu, a je zaradi pomanjkanja denarja veliko počasnejši. K počasnosti vpliva tudi dejstvo, da ima vsaka od držav članic Unije svoje zakone o avtorstvu. To na evropskih tleh zbuja strah, da ga bo Google prehitel in tako ustvaril monopol nad digitalnimi vsebinami.

Unija uradno ne nasprotuje skeniranju knjig, ki ne bodo več natisnjene, in tistih, ki niso več avtorsko zaščitene in so njihovi avtorji mrtvi več kot 70 let. Google svoj projekt zagovarja s tem, da bo zavoljo digitalizacije omogočil lažji dostop do knjig, ki jih je v tiskani obliki težko dobiti.

Bruselj je o zadevi Google Books šele pričel resne razprave in najbrž bo trajalo več let, preden bo sprejel stališče. Google je medtem že pričel s poskusom osvajanja Evrope, saj je lani z direktorjem knjižnice v francoskem Lyonu sklenil dogovor o skeniranju 500.000 knjig iz obdobja med 15. in 19. stoletjem. To je sprožilo val kritik, češ da je direktor kulturno dediščino prodal ameriškemu koncernu in mu tako pomagal pri ustvarjanju monopola.

Googlovemu projektu sta že uradno nasprotovali vladi Nemčije in Francije, predvsem zaradi ogorčenosti avtorjev nad Googlovimi poskusi digitalizacije del brez njihove privolitve. Google je Evropski komisiji pred nedavnim zagotovil, da bo gradivo skeniral le z odobritvijo imetnikov avtorskih pravic. Poleg tega podjetje ugotavlja, da so evropski zakoni o avtorstvu precej različni, zato ne stremi več k enotnemu dogovoru, kot v primeru Združenih držav.

Vir: Grgič, Jožica. Googlova digitalna knjižnica. Vse knjige sveta v lasti dveh ljudi!? Delo, 26.9.2009

Vir slike: Blogspot

Vir Delo
Datum 12.10.2009
Print