Naslov Nevarnosti pedofilije v času počitnic

Ljudje s fotoaparatom na plaži niso vedno nedolžni počitnikarji, saj se lahko zgodi, da bo vaš otrok krasil strani z otroško pornografijo, piše Dnevnik. O nevarnosti pedofilije v času počitnic so se pogovarjali s Tatjano Mušič iz Generalne policijske uprave MNZ.

Statistika sicer kaže, da so bili primeri spolnih napadov na otroke redki, vendar se to ne dogaja le v neki namišljeni Ameriki, temveč tudi pri nas, poletje pa je za storilce idealen čas. V zadnjem času se je razpasel tudi seks turizem in določeni iščejo otroško prostitucijo tudi tako, da iščejo zapuščene otroke na ulicah revnih držav.

V Sloveniji in drugih državah so ugotovili, da jim informacije kot preventivni dejavnik niso kaj dosti v pomoč, saj ni zakonske podlage za ukrepanje in nadziranje. Pristojni organi tako ne morejo opraviti niti informativnega pogovora.

Pri nas zaenkrat tudi strokovnjaki zastopajo stališče, da se tudi pravice takšnih kršiteljev maksimalno ščitijo. Mušičeva je dejala, da pogreša neko ravnovesje med varnostjo pravic žrtve in storilca, še posebej, če storilec ogroža otroka.

Anglija ima zakon o preprečevanju spolnega nasilja, ki vsebuje predpis o vodenju registra tovrstnih kaznivih dejanj. To ji omogoča, da druge države obvešča o morebitnih potovanjih teh oseb, določeni storilci pa se morajo celo javiti pred odhodom iz države.

Po mnenju Mušičeve je omenjeni zakon rezultat tega, da so britanski politiki premaknili ravnotežje pravic v prid otrok. To je bolje, kot da ljudje jemljejo zakon v svoje roke, kot se je to denimo nekajkrat zgodilo na hrvaški obali.

Ena od pomanjkljivosti našega kazenskega zakonika je, da premalo upošteva konkreten primer, še pojasnjuje Mušičeva. Tako se lahko starejši storilec, ki hodi punco čakat pred osnovno šolo, zagovarja da zaradi njenega videza ni vedel, koliko je stara. Denimo v ZDA pa je to, da se ni pozanimal o starosti žrtve, problem storilca.

Vir: Perić, Toni. Angleški pedofil je kupil hišo v Sloveniji. Nedeljski dnevnik, 5.7.2009

Vir slike: City & County of Broomfield

Datum 14.10.2009
Print