Naslov Družbena odgovornost IT podjetij

V zrelih gospodarstvih z delujočimi pravili poslovne kulture se družbene in medijske zahteve po družbeni odgovornosti podjetij spreminjajo v silo, ki je podjetja ne morejo več ignorirati, piše Moj mikro.

Investicijska banka Goldman Sachs je predstavila raziskavo na področju energetike, rudarstva, prehrambene industrije in medijev. Ta je pokazala, da so vodilna podjetja na področju uvajanja novih okoljskih, družbenih in upravljavskih politik, v obdobju 2005–2007 za 25 % presegla povprečno rast, zabeleženo na borzi, obenem pa jih je 72 % raslo hitreje od neposredne konkurence.

Komplementarna raziskava družbe McKinsey kaže, da se prek 90 % izvršnih direktorjev z uvajanjem okoljskih, družbenih in upravljavskih politik ukvarja več, kot se je pred petimi leti. Kaže se tudi določena razlika med besedami in dejanji; 57 % direktorjev meni, da bi morala biti korporacijska odgovornost del preskrbovalne verige njihovih podjetij, le 27 % pa jih ugotavlja, da je tudi v resnici tako.

Podobnih raziskav, ki bi se nanašale na Slovenijo žal ni, vendar pa se tudi pri nas stvari razvijajo. Leta 2004 je bil ustanovljen IRDO (Inštitut za razvoj družbene odgovornosti), ki je pred kratkim tudi podelil prvo nagrado za družbeno odgovornost v Sloveniji, imenovano Horus.

Moj mikro se je o odgovornosti pozanimal tudi pri multinacionalkah v Sloveniji, podrobnosti o njihovih odgovorih pa lahko izveste v izvornem članku. Omeniti velja, da imajo njihovi odgovori nekatere skupne točke, denimo da vsa podjetja o razporeditvi sredstev za humanitarne in sponzorske namene odločajo na lokalni ravni. Žal niti eno podjetje ni želelo razkriti višine tovrstnih sredstev.

Vir: Klajnščak, Boštjan. Pijavke na narodnem telesu. Moj mikro, julij-avgust 2009

Vir slike: Government.no

Datum 28.10.2009
Print