Naslov Računalnik za začetnike, starejše od 60 let

V Veliki Britaniji je bil predstavljen računalnik, namenjen osebam, ki so starejše od 60 let in ne poznajo osnov uporabe tovrstnih naprav ali spleta, piše BBC.

Operacijski sistem, ki temelji na platformi Linux, uporabnika ob zagonu pozdravi s preprostejšo različico običajnega namizja, imenovano SimplicITy. Pred začetkom dela ni potrebno vnesti uporabniškega imena in gesla, namizje pa sestoji iz šestih velikih gumbov, ki uporabnika popeljejo do osnovnih opravil. Sem spadata denimo programa za e-pošto in brskanje po spletu.

Za lažjo uporabo naprave je na računalniku vnaprej naloženih 17 video vodičev, katerih vsebine predstavlja televizijska voditeljica Valerie Singleton.

Ocene britanske vlade kažejo, da več kot 6 milijonov posameznikov, starejših od 65 let, še nikoli ni uporabljalo svetovnega spleta. Singletonova največjo oviro vidi v tem, da računalniki starejšim osebam niso predstavljeni na razumljiv način.

Ko se uporabnik odloči, da preprostega namizja SimplicITy ne potrebuje več, ga lahko preprosto nadomesti s klasičnim Linux namizjem.

Vir: Bbc.co.uk, 11.11.2009

Vir slik: Easy Computer Training Now, Hexus

Datum 12.11.2009
Print