Naslov BSA bo nadzorovala trgovce programske opreme

Organizacija Business Software Alliance (BSA) bo konec novembra in ves praznični december v okviru svojega programa skrivnih nakupov (t. i. Mystery Shopper) obiskovala večje slovenske trgovce s tehničnimi izdelki in preverjala legalnost nameščene programske opreme. Poudarek tokratne kampanje je v zaščiti potrošnikov, saj le-tem ob nakupu izdelka z nameščeno nelegalno programsko opremo pretijo tako pravne posledice kot tveganja v obliki namestitve škodljive programske opreme.

»Kupce spodbujamo, naj sprašujejo prodajalce, ali so kupili legalno opremo, saj jim ti pogosto ponudijo namestitev nelegalne opreme oziroma jim le-to celo zaračunajo,« je povedal Rok Koren, pravni svetovalec organizacije BSA v Sloveniji. »Kupce bi radi opomnili, da so z nakupom računalnika z nameščeno nelegalno programsko opremo v prekršku, prav tako kot prodajalci. Oboji so lahko kazensko in civilno odgovorni ter jih čaka plačilo kazni.« BSA potrošnikom zato svetuje, naj uveljavijo svojo pravico in od trgovcev zahtevajo zagotovilo oziroma dokazilo o nameščenosti legalne programske opreme na kupljenem računalniku. Le tako bodo res lahko prepričani, da so dobili tisto, kar so plačali. Poleg tega pa se bodo le z uporabo legalne programske opreme izognili možnim namestitvam škodljivih programov.

Namen programa skrivnih nakupov, ki temelji na osebnem obisku skrivnih kupcev, usposobljenih s strani organizacije BSA, je zaščititi in ozaveščati tako prodajalce kot kupce. Slednji morajo biti ob nakupu pozorni predvsem na to, da se programska oprema nahaja v originalni embalaži in da je opremljena s certifikatom o avtentičnosti ali drugimi dokazi o legalnosti, prodajalec pa mora kupcu ob nakupu na računu tudi jasno navesti predmet nakupa ter priložiti vso potrebno dokumentacijo.

Vir: BSA, 18.12.2009.

Vir BSA
Datum 19.11.2009
Print