Naslov Spotify resna konkurenca iTunesu?

Spofity je švedska storitev za pretakagnje glasbenih vsebin, hkrati pa ima potencial, da postane prva resna konkurenca največjemu igralcu na tem področju, Applovemu servisu iTunes, piše Reuters.

Spotify ponuja tako brezplačne kot plačljive storitve, trenutno pa naj bi njegova uporabniška baza obsegala več kot 6 milijonov posameznikov. Kritiki so pohvalili predvsem preprost način iskanja pesmi in nevsiljiv način prikazovanja oglasov. Navdušeni so bili tudi nad mobilno različico te storitve, ki je bila uvedena pred nedavnim.

Storitev največji uspeh beleži na Švedskem, saj Spotify tamkajšnji podružnici založbe Universal Music prinese večji delež dohodkov kot iTunes. Spofity tudi v Veliki Britaniji zaseda vse pomembnejši položaj, vendar pa se ne more primerjati s pozicijo, ki jo ima na domačih tleh. Pravi preizkus za Spotify pa bo nastopil konec letošnjega oz. v začetku prihodnjega leta, ko bo podjetje vstopilo na ameriški trg.

Brezplačna oblika omenjene storitve se financira s pomočjo oglasov, a ne povsem uspešno. Podjetje jo je zato v Veliki Britaniji dodatno omejilo, saj je na tem področju v lanskem letu beležilo 4 milijone ameriških dolarjev izgube.

Delež uporabnikov, ki uporabljajo plačljivi model, je manjši od 10 %, hkrati pa Spotify pričakuje, da v bližnji prihodnosti na področju tega razmerja ne bo prišlo do večjih sprememb. Brezplačni model hkrati služi kot orodje za pridobivanje plačljivih uporabnikov, saj je cilj podjetja, da določeno število brezplačnih uporabnikov sčasoma prične uporabljati plačljive storitve.

Skeptiki menijo, da hitro rast storitve lahko pojasnimo z njenimi brezplačnimi vsebinami in da je vprašljivo, če v Združenih državah obstajajo možnosti za uspeh takšnega modela. Založniki večino svojih dohodkov ustvarijo prav v ZDA in si posledično ne morejo privoščiti storitve, ki ne ustvari dovolj dohodkov, s katerimi bi lahko pokrila stroške brezplačne uporabe.

Vprašljivo je tudi, če bo Spotify brez dodatnih izboljšav lahko na področju plačljivih storitev zagotovil tak uspeh, kot ga je dosegel pri brezplačnih storitvah. Plačljivi model ponuja le odstranitev v osnovi nevsiljivih oglasov, malenkost boljšo kvaliteto zvoka in določena mobilna orodja. Glede na funkcije ali ceno zato ta storitev ni bistveno drugačna od konkurenčnih servisov, kot sta Rhapsody in Napster.

Vir: Bruno, Anthony. Hit streaming service Spotify eyes U.S. music fans. Reuters.com, 3.11.2009

Vir slike: Wordpress

Datum 02.12.2009
Print