Naslov Britanija želi milijon uporabnikov spleta več

Vlada je že naznanila, da bo kar 30 milijonov funtov namenila britanskim spletnim centrom, ki so bili postavljeni pred devetimi leti, da bi zagotovila pomoč tistim, ki so brez dostopa do interneta. Vlada želi v roku petih let večino svojih storitev premestiti na internet. Ocenjeno je, da se kar okoli 10 milijonov Britancev ni še nikoli niti dotaknilo računalnika. Štiri milijone teh je socialno izključenih, mnogo pa jih prejema še podporo s strani vlade.

Vprašanje digitalne izključenosti se počasi dviga na političnem področju, saj vlada vse bolj prepoznava povezavo med revščino in pomanjkanjem dostopa in vidi v tem potencial za velike prihranke, če bi ključne storitve omogočili na spletu. V prvem koraku bi radi prihranili kar 400 milijonov funtov, z leti pa se bi prihranki še občutno večali. Po nekaterih kalkulacijah bi v primeru, da bi digitalno izključenim omogočili dostop do interneta in mesečno opravili vsaj eno transakcijo vladinih storitev, letno prihranili 900 milijonov funtov. 

Okoli dva milijona ljudi uporablja britanske spletne centre, ki so bili postavljeni leta 2000, da bi pomagali digitalno prikrajšanim. 3.500 centrov po Veliki Britaniji lahko najdemo v knjižnicah, šolah, mošejah, skupnih centrih in zavetiščih. 

 Vir slike: bbc.co.uk

Vir: BBC News, 8.12.2009.

Datum 09.12.2009
Print